Gravida överallt

Jag ser gravida kvinnor överallt! Under den här 1½ veckan sen jag testade positivt, har jag nog sett fler gravida kvinnor än jag fram till dess hade sett under hela mitt liv! Det beror såklart inte på att ovanligt många skulle vara gravida helt plötsligt, utan snarare på att jag lägger märke till dom nu bara för att jag själv är gravid. Förr har dom väl bara passerat utan att man tänkt så mycket på det.

Idag var jag på Ica Maxi med mamma, och sen var vi på stan och kollade lite. Jag tror inte att jag överdriver om jag säger att jag såg minst 20 gravida kvinnor bara idag!

Nu ser man ju även dom som bara har lite mage. Om jag alls la märke till dom förr, så var det bara dom som var höggravida.

Det blir sådär att man nästan reflexmässigt nickar och ler mot dom. Sådär som man brukar göra när man möter någon som liknar en själv på ett eller annat sätt, vet ni vad jag menar? :) Men sen får jag i alla fall hejda mig i sista stund, för dom skulle kanske undra vad jag håller på med eftersom det inte syns något på mig alls.

Fina ord

Igår sa min älskling några väldigt fina ord till mig. Han sa att han avundas och beundrar mig på grund av att jag går igenom en graviditet och förlossning, för att han vet att det inte är någon liten grej att gå igenom, med tanke på trötthet och illamående under graviditeten, att det blir tungt att bära ett barn i magen osv. Samt att han inte vet om han själv skulle vara beredd att gå igenom något sådant.

Det är väl sånt man vill höra när man är gravid, eller vad säger ni andra gravida tjejer? :)

Jag bad honom att påminna mig om detta nästa gång jag har en dålig dag, och han lovade att han skulle göra det. Vill höra en massa sånt ju. ;)

30 minuters workout för gravida

Har skaffat den här boken och tänkte följa Anna Ankas träningsprogram under graviditeten. 30 minuter om dagen, fem dagar i veckan. Anna Anka själv gick bara upp 7,2 kg under graviditeten varav 3 kg kom från babyn.

Att vara gravid är ingen ursäkt för frosseri. Det är faktiskt en myt att man ska äta för två när man är gravid.

Enligt boken ska man äta små portioner ofta. Det värsta man kan göra är att svälta sig under dagen och sedan äta en stor måltid på kvällen. Så jag ska försöka att ha med frukt i väskan hela tiden, eftersom frukt är nästan det enda jag kan äta just nu.


Ingen aptit

Sitter här och försöker äta en banan till frukost. Men det går trögt. Inget smakar gott. Vikten idag är 66 kg, så jag har inte gått ner så mycket mer i alla fall, utan det har pendlat där mellan 65-67 kg. Det är förstås lika bra att försöka hålla vikten där så länge som möjligt. Jag vägrar att se ut som en flodhäst efter förlossningen!

Trötthet

Tröttheten är just nu det mest påtagliga graviditetssymptomet. Både igår och idag gick jag och la mig mitt på dagen och sov flera timmar. Och det är inte någon vanlig trötthet. Jag känner mig som en urvriden trasa. Tröttheten sätter sig i hela kroppen på ett helt annat sätt än när man är vanligt trött. Om jag varit iväg nånstans, så känns den där sista biten hem nästan outhärdlig. När jag kommer hem klär jag bara av mig och lägger mig i sängen direkt, trots att jag sovit en hel natt innan.

Skulle hellre ha något annat symptom, typ illamående. Det skulle kännas som en bättre ursäkt att bli sängliggande. Att lägga sig mitt på dagen bara för att man är trött känns sådär. Är rädd att uppfattas som lat. Men ni som upplevt graviditets-trötthet förstår vad jag pratar om.

Mors dag

Cirkus Maximum kom till stan igår, och älsklingen bjöd mig på det. Efteråt sa han att jag kunde se det som en Mors dag present. Det var riktigt gulligt tyckte jag. ♥


Minus 1 kg

Idag väger jag 65 kg, så jag har gått ner ännu ett kilo. Det känns inte bra att gå ner i vikt när man är gravid, men hittils är det totalt 2 kg, så jag kanske inte behöver oroa mig så mycket ännu.

Bebisens första kläder

Jag var ute på stan och halkade in på barnavdelningarna. Ett och annat följde med hem! Hur ska man kunna låta bli?! En del tycker säkert att jag är knäpp som handlar kläder så tidigt, jag är ju i vecka 5 nu, dvs i riskzonen.

Men
, jag väntar inte missfall! Man är medveten om risken men det får inte gå så långt att man inte vågar glädjas över graviditeten! Dessutom vill jag ha lite babygrejer hemma för att det ska kännas mer verkligt att jag är gravid. Jag vill ha mini-skor i min hall!

Pyjamas & body, 2 för 99:- på Cubus


Body från Lindex 79:50


Skor 99:- på Lindex


Skor 79:- Åhléns

Dagens mat

Det här är mina matinköp idag. Jag är inte sugen på normal lagad mat. Min favoriträtt spaghetti med vitlök, olivolja och chili smakade inte gott alls idag. Försöker att få i mig av sånt som jag tycker är gott för tillfället, och det är det ni ser på bilden.


Ett till test

Idag har jag känt mig så ogravid. Jag kände den där känslan i magen en stund på morgonen, men under dagen har jag inte känt av något alls.

Köpte ett till graviditetstest idag, ett sånt som ger permanent resultat. Jag tänkte att det kan vara kul att spara. Det digitala testet visar ju resultatet i bara 24 timmar.

Sen får jag väl erkänna att det är ett rent nöje att se på när strecket kommer dit. :) Hade en känsla av att vilja kolla så att jag fortfarande är gravid! Haha!

Strecket är väldigt starkt nu förresten. Mycket hormoner med andra ord. Konstigt att jag inte är ilskare än vad jag är just nu. Det kanske är lugnet före stormen? ;)


Minus 1 kilo

Idag väger jag 66 kg. Jag har alltså gått ner ett kilo vilket såklart inte är konstigt eftersom jag inte har någon aptit. Jag mår inte illa heller. Jag har bara ingen aptit alls.

Barnmorskemottagning

Ringde barnmorskemottagningen nyss, kände mig lite dum då jag inte riktigt visste vad jag skulle säga först, typ "Hej jag är gravid, när ska jag komma till er?"

Kan ju börja med att berätta det positiva av samtalet: Hon sa att jag ringde väldigt tidigt och att det bara var bra. Sen sa hon att första besöket är ett samtal på ca 30 minuter där dom infomerar om kost och allmänt hur man ska leva när man är gravid. Och det brukar man göra i vecka 8-9 nån gång, som för mig skulle vara kring midsommar. Men eftersom jag sa att jag börjar mitt sommarvikariat den 11 juni, så ordnade hon så att jag får komma dit tidigare. Så jag fick tid den 5 juni kl 15:45.

För övrigt fick jag inte nån bra känsla under samtalet alls. :( Hon som svarade lät som hon skulle vara full, liksom bara sluddrade och lät trög. Bland annat så frågade hon mitt personnummer två gånger, som om hon inte mindes att hon hade frågat, eller kanske inte skrev upp det första gången jag sade det?

Sen när jag frågade var det ligger nånstans, så sa hon "Det är en väg där precis när du går av bussen, så du följer bara den", jag frågade: "Står det Barnmorskemottagningen där?"
"Ja, och så en 9a tror jag, jag vet inte säkert... jo, det ser ut som att det är en vit skylt där ute... "

Hon lät inte otrevlig alltså, bara slö och oengagerad, och tyvärr är det henne jag ska träffa sen när jag ska dit. Hon kanske är annorlunda när man träffar henne än när man pratar i telefon? Hoppas det i alla fall. Annars tänker jag byta till en privat.

Barnvagnar

Kollar lite barnvagnar på nätet, verkar vara så svårt att hitta en vagn man verkligen gillar! Kan tänka mig ungefär den här stilen. Fastnade för den svarta först, men den beige var också rätt fin! Denna kostar 3995 på swekidz.se. Finns ju riktigt fina från Emmaljunga som man egentligen vill ha men kostar uppåt 9000. Då känns det som man hellre lägger pengarna på nåt annat som barnet har mer glädje av. Finns rätt schyssta vagnar runt 2700 kr också, men det verkar i alla fall som att man får räkna med att slänga ut ca 3000. Känner mig skeptisk till begagnad vagn, där någon annans unge spytt osv.

Att beställa vagnen via nätet är nog uteslutet, man vill ju verkligen prova den och känna hur den känns och hur den matchar en, eller vad man ska säga. 

En flicka!

Det här är förstås ingen vetenskaplig metod men det är lite kul! Man fyller i sin ålder och datum för befruktningen, vilket man såklart inte vet exakt men man kan ju räkna ut på ett ungefär. Då får man reda på om barnet är en pojke eller flicka enligt den kinesiska befruktningskalendern. Det påstås att den har bättre än 50% noggrannhet. Så det är kanske en liten flicka jag har i magen just nu? Det känns lite kul med tanke på att vi är hyfsat överens om just flicknamn. Men visst har jag haft en liten känsla av att det är en flicka! Vi får väl se? :)


Gravid-app

Laddade precis ner en gravid-app till min androidmobil. Det är som en kalender där man följer graviditeten dag för dag, och får tips om vad som är bra att tänka på just den dagen/veckan. Det är en kort text per dag, lagom mycket info. Upptäckte bland annat nu, tack vare appen, att man ska ringa mödravårdscentralen och boka tid för första besöket hos barnmorskan direkt när man testat positivt. Det var bra att veta, eftersom jag hade fått för mig att det är något man gör mycket senare.

Längst ner i appen ser man en tidslinje från vecka 1 till 40 där det är en pil som visar var man är i graviditeten. Det enda man behövde göra för att komma igång var att fylla i datum för senaste mens. Då fick jag mitt förlossningsdatum till den 25 januari 2013.

Där finns info om hur man tar hand om nyfödda med allt från hur ofta man byter blöja till hur man tröstar gråtande bebisar. Där finns till och med förklarat med bildspel hur man faktiskt byter blöja. Jag känner mig så lättad nu när jag hittat appen. Detta är ju mitt första barn, och jag har inga småsyskon och har aldrig tagit hand om andras bebisar.

Sen finns det 17000 namn i appen vilket innebär att jag inte behöver köpa någon namnbok! Även info om förlossning och råd från experter.

Det roligaste är checklistan! Där finns 2-4 saker man ska göra varje vecka, och sedan ska man bocka för när man gjort dom. Det är saker som "Fotografera magen", "Köp folsyra", "Ring barnmorskan" etc.

Sen ser man varje dag hur många dagar det är kvar till förlossningen. Idag är det 247 dagar kvar.

Jag rekommenderar verkligen appen och här är länken där man laddar ner den gratis:
http://se.babycenter.com/my-pregnancy-today-app/?intcmp=lnav_tool_apps

Rekommenderad viktökning

På niomånader.se kan man göra en uträkning på hur mycket man ska gå upp i vikt under graviditeten. Man fyller i längd och vikt innan graviditeten, och sen får man reda på hur mycket ens rekommenderade viktökning är, samt ett schema över hur det är fördelat över graviditetsmånaderna. Det är självklart bara en ungefärlig uträkning och inget att låsa sig fast vid, varje kvinna är ju unik. Men det kan vara bra att veta ungefär var man kommer att hamna. För min del gäller det alltså att försöka att inte överstiga 80 kg.

Trötthet

Jag var ute på lite ärenden med mamma och när jag kom hem tänkte jag lägga mig och vila en liten stund. Men istället somnade jag och sov i flera timmar och vaknade nu på kvällen. Så jag antar att jag inte kommer att somna särskilt tidigt ikväll. Det innebär massa tid att surfa på familjeliv.se, minbebis.com, niomanader.se, babycenter.com, etc :)

Idag har det varit så att jag stundtals glömmer bort att jag är gravid pga att jag inte känner av magen så mycket.

Vikt

Jag ska väga mig varje morgon för att se hur vikten ändras! Idag väger jag 67 kg. Det är ungefär min vanliga vikt. Brukar pendla där nånstans mellan 65-67 beroende på hur mycket jag ätit. Hade tänkt att komma ner till 60 i sommar, men det är bara att glömma nu? :) Kanske ska nämna att jag är 174 cm lång, annars säger ju inte vikten er något.

Inatt har jag sovit gott, inte vaknat av magvärken. Nu på morgonen känner jag av att brösten ömmar.

Har en mensig känsla i magen. Hmm, vad är poängen med att slippa mens om det känns som att man har mens hela tiden? ;)

Ett foto om dagen

Måste bara berätta en gullig grej som min kille gjorde igår. Han föreslog att vi skulle ta ett foto av magen varje dag, och göra ett bildspel där man ser magen växa. Sen tog han första bilden och lämnade utrymme på bilden för magen att växa. ♥ Det var bara så himla gulligt, och det känns såklart bra att han blev så engagerad direkt!

Dessvärre blir det trist de dagar jag är ensam, jag kan ju såklart ta bilden men det blir inte lika bra. I alla fall inte idag då jag helt enkelt är för trött för att börja greja med stativ. Så det blev en någorlunda bild med mobilkameran.

Jag kan inte lägga ut bilder i bloggen än så länge eftersom jag är helt anonym. Vill ju inte riskera att någon släkting, vän etc hittar hit?! Vi tänker ju inte berätta om graviditeten före vecka 12 i alla fall. Men när den väl blir officiell så kommer det ut lite bilder.

Men nu ska jag sova! Gonatt!

Magknip

Känns ovant när man ska iväg nånstans, och inte behöver ta med sig bindor. Nu skulle jag ju egentligen haft mens.

Förra natten vaknade jag flera gånger av magknipen, och hade sedan svårt att somna om pga illamåendet. Vaknade dock tidigt på morgonen hur pigg som helst. Jag drömde förresten att jag åkte in på förlossningen, och att läkaren sa att det blir kejsarsnitt.

Har haft lite ont idag också, men det kommer som stickningar som går över rätt fort. Det är förstås inte bara negativt, utan det är även mysigt att bli påmind om vad som håller på att hända där inne, jag känner ju inte av graviditeten så värst mycket annars.

Har inte så mycket aptit, blir mest törstig och dricker mycket vatten. Det har blivit rätt många äpplen också, eftersom det är det enda jag blir sugen på, och då är det bättre att äta det än inget alls.

Idag var jag på apoteket och köpte folsyra förresten. Och började äta dom idag förstås.


Positivt graviditetstest

Jag hade räknat ut att jag skulle få mensen på min 30-årsdag. Men den kom aldrig. Så igår när mensen var tre dagar sen, så gick jag till apoteket och köpte ett graviditetstest. Ett Clearblue digital, eftersom jag vill ha resultatet svart på vitt istället för att analysera om man ser ett streck på stickan eller ej.

Resultatet blev gravid!!  

Fördelen med den digitala är att man ser även vilken vecka man är i. Jag fick 3+, dvs att jag varit gravid i mer än tre veckor.

Ganska fin 30-årspresent eller hur?




RSS 2.0