Vecka 16

Idag börjar vecka 16! Enligt apparna har jag "förmodligen gått upp med 2,5 - 4,5 kg". Men nä - min totala viktförändring ligger fortfarande på minus ett kilo.
 
Livmodern har faktiskt äntligen kommit upp så pass mycket att jag kan känna den när jag trycker en bit nedanför naveln! Bebisen ska vara ca 10-11 cm lång nu, men att magen putar sådär mycket redan nu, beror på att livmodern trycker tarmar och fett uppåt. Syns dock inte alls sådär mycket när jag har kläder på mig.
 
 
 
Jag läste att bebisen kan skönja ljus nu, även om ögonlocken är helt stängda. Om man lyser en ficklampa mot magen, så kommer bebisen att röra sig bort från ljuskäglan! Jag tycker det låter fascinerande, att ett så svagt ljus kan gå igenom huden och livmodern osv. Men nu ska jag försöka låta bli att retas. ;)
 
Det är fullt med aktivitet nu, bebisen kan rulla runt, sparka, göra volter, hicka, svälja och suga på tummen. Synd att man inte känner något ännu, det får jag vänta på i några veckor till!
 

Växtvärk

Igår och idag har jag känt stickningar i magen. Det är växtvärk pga att livmodern växer. :) Det känns bra att man äntligen känner något annat än trötthet!

Rejmyre och Ikea

Ni läsare har kanske undrat hur jag ser ut, och nu när allt inte är sådär jättehemligt längre, så kan jag faktiskt bjuda på en bild som föreställer mig i morse.

Idag var det marknad i Rejmyre, så jag hade tagit ledigt från jobbet för att åka dit med mamma. Det blev inga bilder tagna på marknaden tyvärr men jag kan i alla fall berätta att det är en stor marknad med lite av varje, och att vi som extra bonus fick riktigt fint soligt väder idag! Så det var riktigt mysigt och somrigt att gå omkring där! Jag spanade förstås på babykläder men inga sådana följde med hem denna gång. Det fanns även enstaka loppisbord, och där gjorde jag några fynd.

 

Vad sägs om det här supersöta decilitermåttet i porsin? Färgen på handtaget har slitits bort nästan helt, men det gör ju inte så mycket. Det är trots allt Arabia-porslin. Det kostade 50 kr men jag prutade ner priset till 40 kr. Jag är svag för detaljer och älskar när vardagliga saker är mer speciella och inte bara "vanliga".

På vägen hem stannade vi vid en loppis, och där hittade jag den här underbara gunghästen! Fick den för 30 kronor! Jag tyckte faktiskt att 50 kr redan var billigt, men fräck som jag var så prutade jag ändå, det är ju så det går till på loppis! :)

Här är vi på väg till Ikea! Lägg märke till gunghästen i baksätet, haha.

Från Ikea köpte jag den här lekmattan för 99 kr, trots att mamma försökte hindra mig. ;) Hon förstod inte var jag ska ha den i min lilla etta, men jag vet redan hur jag vill ha allt och ser allt framför mig. :)

 


Trötthet

Det är helt sjukt va trött man blir av att bygga en människa. Jag sov 8 timmar inatt, men ändå är jag helt slut nu! Kom precis hem. En vanlig dag på jobbet känns som ett maraton. Har egentligen tvättid just nu, men det går inte, orkar bara inte! :( Blir tvungen att använda dagens sista krafter till att laga lite kvällsmat och diska, så att jag kan däcka i säng direkt.

Vecka 15

Vecka 15 börjar idag! Tisdagar är min nya milstolpe med tanke på att jag "tjänade" fem dagar när vi var på ultraljudet.
 
Nu är bebisen ungefär 8 cm lång och väger ca 40 gram.
 
Jag mår bra och känner mig inte gravid. Bortsett från tröttheten så känns det likadant som innan jag blev gravid. Jag har ju tagit järntillskott i snart två veckor nu, så jag hoppas att dom ger resultat snart.
 
Min vikt idag: 65 kg
Total viktförändring: -2 kg
 

Första ultraljudet

Idag var vi på KUB-ultraljudet och fick se ett litet hjärta som tickade! ♥ Sedan fick vi ett nytt datum för beräknad förlossning: 20 januari 2013! Det blir alltså fem dagar tidigare. Inte så stor skillnad med andra ord, men åt rätt håll i alla fall. ;)
 
Jag är alltså i vecka 13+4 idag. Det är alltså redan fjärde dagen av vecka 14, jag som trodde att vecka 14 började idag. Så visst känns det bra att ha fått några dagar "gratis".
 
Fostret var 77,2 mm från rumpan till huvudet. Här ligger den och "svävar" med ryggen uppåt och ansiktet nedåt.
 
Här ser man tydligt armar och ben, och att den håller i navelsträngen med vänstra handen. Sååå gulligt tyckte vi! ♥ Bra att den håller i sig, den ska inte komma ut! (än). ;)
 Här ser man en liten fotsula med fem tår. ♥
 
Vi fick låg risk på nackuppklarningen, nämligen 1/13190. Hon sa att gränsen går vid 1/200 eller lägre, då rekommenderar dom fostervattenprov. Vi fick riktigt bra siffror med andra ord. Nackspalten var 1,6-1,8 mm. Dessutom sa hon också att allt såg fint ut, helt normalt och att inget såg konstigt ut.

Ultraljud idag!

Idag är det äntligen dags för ultraljudet! Det känns overkligt att dagen äntligen är här, så som man väntat och räknat ner dagar i en halv evighet. Tiden gick så långsamt i början men nu mot slutet kändes det som att det gick fort!
 
Magen putar och det blir svårare och svårare att dölja den, samt att hitta tröjor som man kan ha på sig utan att det ser konstigt ut. Snart är det äntligen lön och då ska jag ut och shoppa mammakläder!!
 
När den putar sådär så känns det som att jag är mätt, ungefär sådär som när magen putar för att man ätit för mycket. Det gör att jag ibland har svårt att märka att jag egentligen är hungrig, eller att jag får sämre aptit. Det är så jag funkar helt enkelt; när jag känner mig fet så vill jag inte stoppa i mig ännu mer käk. Och just nu känner jag mig bara fet, inte gravid. Magen får gärna puta mer, så att det verkligen syns att jag är gravid. Antingen mycket eller inte alls! Det här mellantinget känns jobbigt eftersom folk kan tro att jag bara är fet för skojs skull! ;)

Vecka 14

Nu är jag i vecka 14! Nu är fostret 7-9 cm långt och väger ungefär 23 gram - som en halv banan.
 
Min vikt idag: 64,5 kg.
Total viktförändring: -2,5 kg.
 

Nedräkning

Har visserligen räknat ner hela sommaren, men... nu är det fyra dagar kvar till ultraljudet! Det känns helt overkligt att det är så nära nu! Känns som tiden gått snabbare och snabbare ju mer det närmat sig, och till slut har det gått nästan lite för snabbt. ;)
 
Skönt med kort vecka, har tagit hela fredagen ledig! Kommer ändå att vara så nervös på förmiddagen att jag inte kommer kunna koncentrera mig på jobbet. ;)
 
Nu är det måndag morgon och jag blir lite avis på kollegan som sitter mittemot och sörplar på sitt kaffe... Jag får visserligen dricka kaffe men om för mycket koffein kan vara skadligt, varför ens ta lite?

Inskrivning

Igår var det dags för inskrivning hos barnmorskan! Det blev en väldigt effektiv dag igår, pga att jag skulle lämna prov på vårdcentralen på morgonen av en annan orsak. Som tur var, hade jag mammas bil så att jag hann med allt som jag skulle igår. 07:30 var jag på vårdcentralen, 07:45 på jobbet! Sedan slutade jag 16:30, och var hos barnmorskan 17:00! Killen hade redan åkt dit i förväg för att han skulle kunan säga till att jag är på väg ifall jag blir försenad. Man vet ju aldrig om man kommer ifrån jobbet exakt 16:30, sen vet man inte med trafik osv.
 
Känns skönt att ha klarat av en milstolpe, eller egentligen två på samma dag: 12 veckor har gått, och inskrivningen avklarad!
 
Hon tog ett blodprov för att kolla järnvärdet, mitt var väldigt lågt, nämligen 102. Normalt sett ska det ligga på ca 120, men helst över eftersom det går åt mycket järn när kroppen producerar mer blod inför förlossningen. Så det blev järnkaplsar för mig, som jag skulle börja med en gång. Niferex 100 mg, en varje kväll om magen klarar av det, annars kunde jag göra uppehåll och prova med varannan dag. Men till att börja med ska jag ta en varje kväll samt äta all järnrik mat som jag kan komma åt. :)
 
Sen tog hon ett klamydiaprov och resten av blodproverna skickade hon vidare, för screening av HIV och syfilis och lite allt möjligt. Dessa är tydligen standard-tester som görs på alla gravida. Kollade även äggviteämnen i urinen och dom var ok.
 
Sen gick vi igenom hälsoenkäten jag hade fyllt i, och så kollade hon blodtryck och vi pratade om lite allt möjligt. Mest om kost tror jag. Det var vägning även denna gång, och jag hade gått ner 1 kg sen förra vägningen. Hon frågade om jag haft ätstörningar någon gång, vilket jag inte har. Det var lite jobbigt att det blev så stor grej av detta, 1 kg hit eller dit liksom... Jag förklarade att jag helt enkelt ätit nyttigare nu, och det blir inte lika mycket socker som innan, eftersom jag inte alls är lika sugen på det nu. Inte så mycket godis, chips och annat onyttigt med andra ord. Har nästan helt slutat med läsk bland annat. Jag bantar ju inte men samtidigt försöker jag tänka på att inte gå upp alltför mycket. Och framför allt att äta hälsosam mat.

Vecka 13

Idag börjar vecka 13! Det innebär att jag gått 12 fulla veckor och att risken för missfall nu är mycket mindre! Gratulera mig! ;)

Chefen tog min mobil - avslöjad!

Fick riktig panik idag på jobbet när min mobiltelefon plötsligt var borta! Jag hade bara haft den på mitt skrivbord hela förmiddagen och min chef var den enda som hade varit där idag. Det kändes riktigt mystiskt, och jag frågade runt lite för det är ju bra om kollegorna också hjälper till att leta. Sedan hade jag rast och gick ut för att köpa en macka, och under tiden som jag promenerade till affären så kom jag på det: Min chef har ju en likadan telefon så hon måste helt enkelt ha tagit min telefon av misstag när hon var vid mitt bord och kopplade in lite sladdar.
 
Det enda jag kunde trösta mig med, var att jag igår kväll hade suttit och fört över alla bilder från mobilen till min externa hårddisk. Om nu telefonen skulle ha försvunnit, så skulle jag inte behövt vara orolig över att vissa bilder som var för privata skulle hamna i fel händer. Dock har jag bindningstid på den, och det hade inte varit kul att fortsätta betala för den i 2 år om det skulle varit så att jag tappat den.
 
Jag behövde inte ha ångest särskilt länge, för när jag kom tillbaka från rasten så var den tillbaka på mitt skrivbord! Fick veta av en kollega att det var chefen som hade lämnat tillbaks den.
 
Senare när hon var tillbaks på sitt rum gick jag in till henne och sa
-"Vilken tur att det var du som hade tagit telefonen!"
 
Hon skämdes och sa att hon upptäckte när hon skulle ringa ett samtal, att det inte var hennes telefon! Då trodde hon först att det var en annan kollegas telefon, så hon hade redan varit och lagt den på hans bord. Sen hade hon fått höra att jag letade efter min, och fick springa och hämta den igen och lämna hos mig. Haha!
 
Själv var jag ju bara glad att det var hon som hade tagit den, för annars skulle jag inte haft någon aning om vart den hade tagit vägen!
 
Jag antar att hon har sett mina gravidappar när hon skulle ringa med den! Så jag kanske är avslöjad nu? ;) Jag frågade inte och hon sa inget. Det kändes bra att hon inget sa, hon har ju ingen rätt att ifrågasätta vad jag har för appar bara för att hon råkat ta fel telefon. Vi får se om hon säger något sen när jag berättar. :)

200 dagar kvar

Idag är det 200 dagar kvar till beräknad förlossning!

Tiden går

Hade lite ångest i morse när killen skulle åka hem. Han har varit här hela sin semester i tre veckor, men nu är den slut och han började jobba idag. Jag fick ledigt tisd-fred förra veckan, så det var skönt att ha åtminstone lite ledig tid tillsammans, för jag jobbar ju hela sommaren i övrigt.
 
Men tiden går, och på torsdag är det äntligen dags för inskrivning hos barnmorskan! Hade turen att få tiden en halvtimme efter att jag slutar jobbet, så att jag slipper ta ledigt. Dock kommer jag att behöva låna mammas bil för att hinna ta mig från jobbet till sjukhuset på en halvtimme.
 
Snart har 12 veckor gått, men vi har bestämt oss för att inte berätta för någon förrän efter att vi gjort första ultraljudet, dvs efter 13 veckor. Det känns bättre att ha kollat så att allt är OK innan det blir officiellt.

Stetoskop

Idag var vi på Teknikmagasinet och köpte ett stetoskop för 70 kr. Jag kan verkligen rekommendera er andra gravida att gå och köpa ett sånt! Nu när "spökveckorna" kommit igång och man varken känner sig gravid eller ser gravid ut, så var det bara så underbart att få höra att det "händer" något där inne!!! ♥

Vecka 12

Idag börjar vecka 12 och bebisen är 4-6 cm lång. ♥

RSS 2.0